Zamek w Malborku © Topory; GNU FDL

Wiemy, co jedli krzyżacy z Przezmarku

4 stycznia 2019, 05:12

Większość potraw spożywanych ok. 500 lat temu na krzyżackim zamku w Przezmarku (woj. pomorskie) gotowano. Składały się z mięsa i warzyw, a zaskakująco mało było dań rybnych, mimo blisko położonego jeziora – wynika z analiz tłuszczów znajdujących się na fragmentach naczyń ceramicznych.



Herkulaneum: mężczyzna, którego szkielet odkryto 40 lat temu, nie był zwykłym żołnierzem, ale wysokim rangą członkiem misji ratunkowej

14 maja 2021, 11:23

Archeolodzy uważają, że człowiek, którego szkielet znaleziono na początku lat 80. w Herkulaneum, nie był, jak dotąd uważano, zwykłym żołnierzem, ale wyższym rangą oficerem z misji ratunkowej zorganizowanej przez Pliniusza Starszego.


Słoik masła orzechowego

Diamenty z masła orzechowego

2 lipca 2007, 09:15

Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu odkryli nowy sposób uzyskiwania sztucznych diamentów z... masła orzechowego. Smarowidło to zawiera dużo węgla i poddane działaniu bardzo wysokiego ciśnienia, zamienia się w kamienie szlachetne.


Seniorzy jednak mogą się odchudzać?

7 kwietnia 2010, 09:37

Odchudzać się, czy nie odchudzać? Do tej pory powszechnie uważano, że dla osób w podeszłym wieku utrata wagi jest bezwarunkowo niezdrowa i niebezpieczna. Nowe badania zdają się przeczyć temu stereotypowi i sugerują, że dobrze jest wyszczupleć, jeśli się to robi z głową.


20 sekund roweru i po insulinooporności

12 grudnia 2011, 12:24

Krótkie, bo 20-sekundowe sprinty rowerowe 3 razy w tygodniu pomagają w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2. Eksperymentatorzy z Uniwersytetu w Bath poprosili ochotników, by wskakiwali na chwilę na rower 2 razy dziennie 3 razy w tygodniu. Okazało się, że po zaledwie 6 tyg. odnotowano 28-proc. wzrost insulinowrażliwości.


Probiotyki obniżają i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie

5 sierpnia 2014, 12:06

Regularne jedzenie probiotyków może poprawić ciśnienie krwi.


NanoZymowy bicz na bakterie

6 kwietnia 2018, 15:11

Na RMIT University powstały sztuczne enzymy (NanoZymes), które wykorzystują światło widzialne do generowania uśmiercających bakterie reaktywnych form tlenu (RFT).


Czerwone mięso może pomagać w obniżeniu ryzyka stwardnienia rozsianego

30 maja 2019, 11:04

Specjaliści od lat alarmują, że nadmierne spożycie czerwonego mięsa przyczynia się do wielu chronicznych schorzeń. Ostatnie badania pokazały jednak, że ludzie, którzy w ramach zdrowej diety śródziemnomorskiej jedzą nieprzetworzone czerwone mięso, mogą obniżać ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane (SR).


Kwantowe sito pozwoli na tańsze uzyskiwanie deuteru

17 maja 2022, 13:17

Stefan Kaskel i Thomas Heine z Uniwersytetu Technologicznego w Dreźnie oraz Michael Hirscher z Instytutu Systemów Inteligentnych im. Maxa Plancka w Stuttgarcie wykorzystali szkielet metalo-organiczny DUT-8 w roli kwantowego sita do pozyskiwania deuteru, dzięki temu ten cenny izotop wodoru można będzie pozyskiwać znacznie taniej niż obecnie.


Świt na Borneo

A jednak istnieją: bezpłucne żaby

9 kwietnia 2008, 08:30

Naukowcy z Uniwersytetu Narodowego w Singapurze potwierdzili istnienie niemal nieznanego dotychczas, choć niezwykle interesującego gatunku żab. Spośród swoich krewniaków zwierzę to wyróżnia się... całkowitym brakiem płuc. Płaz o łacińskiej nazwie Barbourula kalimantanensis przeprowadza wymianę gazową wyłącznie przez powierzchnię skóry. Dotychczas jedynymi znanymi czworonożnymi zwierzętami pozbawionymi płuc byli niektórzy przedstawiciele rodziny salamandrowatych.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy